
Dit jaar met de Pinksteren is het tweehonderd jaar en twee weken geleden dat de Franse troepen onder aanvoering van kolonel Pierre Maufroy de vesting Delfzijl “met vliegend vaandel en slaande trom” verlieten, waarna de vesting door de gouverneur van Groningen, Baron van Imhof, namens de Nederlandse regering in bezit werd genomen.
Daarmee werd Delfzijl de laatste plaats in Nederland die van het Franse juk werd bevrijd en onderdeel werd van het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden.
Deze gebeurtenis is in het verleden meerdere malen feestelijk herdacht, voor het laatst dit jaar met de opvoering van de prachtige voorstelling “De laatste vriend van Napoleon”.Delfzijl kent dus de traditie om feest te vieren, niet in de laatste plaats tijdens de Pinksteren.
Al sinds 1876 wordt Delfzijl tijdens de Pinksterdagen gekenmerkt door geluiden van feestvierende mensen, kermis, fanfares, optredens van nationaal bekende artiesten en een“hoog opknallend” vuurwerk . Wat het beeld compleet maakt is de sfeer die zeil- en roeiwedstrijden met zich meebrengen, het vlootbezoek van de Koninklijke Marine en activiteiten van de Handelsvereniging in het centrum. Hoogtepunt is het magnifieke dijkfeest op Pinkstermaandag!
